Alheden Skov ved Viborg

Afstand: 17.25 Km

Alheden Skov er en samlet betegnelse for områderne Havredal, Stendal og Ulvedal Plantager, som ligger langs med Jyllands gamle hovedstrøg Hærvejen ikke langt fra den historiske by Viborg. Det naturskønne område byder på hyggelig skove og stejle skærnter til hyggeligt samvær.

Alheden Skov byder på mange fantastiske oplevelser - både historiske og også helt vidunderlige naturoplevelser. Stendal Plantage er den ældste af plantagerne, som i en storstilet skovrejsning i årene 1788 til 1856 blev anlagt der, hvor de lokale kartoffeltyskerkolonier lå langs den Jyske Højderyg. 

Du vil her kunne se og opleve smukke gamle kringlede egetæer, gravhøje fra både stenalderen og bronzealderen, spor fra Kartoffeltyskerne, historiske stier tilbage fra Napolionskrigene og sågar besøge den jyske Robin Hoods hemmelige skjulested.

Gravhøje

Alheden Skov er fyldt med vidnesbyrd om, at mennesket har været i området i mange årtusinder. Næsten ligegyldigt hvor du kigger hen, rejser en gravhøj – af varierende størrelse – sig. Skoven rummer 79 høje, 4 røser – en gravhøj bygget af større og mindre sten – en langdysse og tre områder med hulvejsspor.

Det bedste overblik over fortidsminderne er i Havredal Plantage, hvor du finder Danmarks største koncentration af enkeltmandsgravhøje.

Stendalen

Et af de mest spændende steder i Alheden Skov er Stendalen. Her skabte istidens smeltevand store slugter. Her kan du vandre på Norskestien - en sti, der er gravet ind i skrænten på begge sider i Stendalen. Under Napoleonskrigene blev danske soldater taget til fange af englænderne, men en aftale gjorde dem til "danske krigsfanger" – under dansk kommando uden at kæmpe.

9 højdepunkter i Alheden Skov - se dem alle her.

Vandretur gennem Ulvedal Plantage

Tag på eventyr gennem Ulvedal Plantage, en naturskøn vandrerute på 7 km tæt på Hærvejen, der fører dig gennem en varieret blanding af skov, søer, enge og moser. Her kan du opleve helt fantastisk natur og også komme forbi langdyssen, hvor den jyske Robin Hood, Jens Langkniv, holdt til.

Læs mere her.

Praktiske oplysninger

Læs mere om handicapforhold, vandreruter, toilet og meget mere her.

Se, hvad andre deler på Instagram

#alhedenskov #hærvejen #visitaarhusregion

 



Opdateret af: VisitAarhus  | info@visitaarhus.com
Hærvejen gennem det ældgamle fredede egekrat ved Stenholt Skov Fotograf: Karsten Kristiansen